Als je een 3D-scan maakt, wordt de data vaak vastgelegd in een STL bestand. De extensie .stl is ontwikkeld in 1987 door 3D systems, speciaal voor de eerste commerciële 3D-printer.
In de loop der tijd heeft .stl zich ontwikkeld tot veelgebruikt bestandsformaat bij 3D-modellen. Het is een veelvoorkomend bestandsformaat in de 3D-printindustrie, vanwege zijn eenvoud en brede ondersteuning door verschillende softwareprogramma’s, zoals CAD-software, en 3D-printers.
Wat betekent .stl?
Opmerkelijk genoeg zijn de meningen daarover verdeeld. Drie meningen komen vaak terug:
- Volgens sommigen is het een afkorting voor stereolithografie, een techniek voor 3D-printen met een UV-laser.
- Volgens anderen staat .stl voor Standard Tessellation Language, waarmee verwezen wordt naar de opbouw van een STL bestand.
- Voor sommige staat het weer voor Standard Triangle Language, omdat een STL bestand bestaat uit allemaal kleine driehoekjes.
Concreet: ‘tesselatie’ betekent ‘betegeling’ en daarmee wordt gerefereerd aan een oppervlak dat bestaat uit een heleboel kleine driehoeken, en dat is precies wat een STL bestand is.
Hoe is een STL file opgebouwd?
Een STL bestand bestaat dus uit een heleboel kleine driehoekjes. De punten zijn met elkaar verbonden en dat maakt een STL bestand tot een puntenwolk. Een STL bestand omschrijft het uiterlijk van een 3D-model. Om hier vervolgens daadwerkelijk mee aan de slag te kunnen gaan, heb je een passend softwareprogramma als Spaceclaim nodig. Binnen dit programma kun je eenvoudig het bestand bewerken.
Hoe kan je een .STL bestand openen?
Om STL bestanden te openen heb je specifieke software nodig, zoals SpaceClaim. Via deze software kun je STL file’s importeren en gebruiken voor verschillende doeleinden.
Waar kun je een STL bestand voor gebruiken?
Met SpaceClaim kun je een STL bestand modificeren en geschikt maken voor productie. Zo worden STL bestanden gebruikt als basis voor onder meer frezen, draaien en lasersnijden.
Spaceclaim heeft daarnaast ook krachtige functies voor reverse engineering: het onderzoeken van een product om de werking dan wel de functionele eisen in kaart te brengen. Kortom: de gebruiksmogelijkheden van STL bestanden zijn heel gevarieerd.
Hoe maak je een STL file?
Het maken van een STL-bestand, een formaat dat staat voor Stereolithography en veel gebruikt wordt in 3D-printen, is een proces dat typisch plaatsvindt in 3D-modelleringssoftware. Dit bestandsformaat is oud en veelgebruikt, waardoor vrijwel alle 3D-modelleringssoftware het ondersteunt. In veel gevallen kun je dit bestandstype daarna converteren naar een ander bestandtype, zoals een STEP file.
Van STL naar 3D bestand
Bij het importeren van een STL bestand bepaal je vooraf een aantal randvoorwaarden:
- De eerste is de tolerantie: het verschil tussen het oppervlak van het origineel en het model in .STL. Dat komt namelijk niet volledig overeen en dat heeft weer te maken met het feit dat je feitelijk met driehoekjes werkt.
- Een andere belangrijke randvoorwaarde is de laagdikte: hoe dunner de slices (lagen), hoe hoger de kwaliteit.
Kortom: goede software biedt volop mogelijkheden om STL bestanden naar wens te modelleren.
Spaceclaim en 3D bestanden
Binnen SpaceClaim is een tabblad beschikbaar om modellen voor te bereiden op 3D printen. Je kunt hierin direct aan de slag met STL bestanden. En dat biedt voordelen, want met Spaceclaim kun je een 3D-model makkelijk aanpassen, repareren en optimaliseren.
De software werkt intuïtief en denkt met je mee. Vertoont het model technische gebreken? Spaceclaim geeft een melding zodat je het direct kunt aanpassen. Aanpassingen worden dus realtime doorgevoerd en dat houdt het ontwerpproces zowel efficiënt als effectief.
Meer weten over STL bestanden en SpaceClaim?
Wil je meer weten over STL bestanden of over SpaceClaim? Neem gerust contact met ons op, indien je vragen hierover hebt. Heb je interesse in slimme software voor de maakindustrie? Volg dan ons blog of bezoek ons YouTube kanaal.